Urfa İsotu

Yemek Kültürü 16.08.2021 - 17:42, Güncelleme: 17.08.2021 - 18:36
 

Urfa İsotu

Urfa isotu yemek ve salatalara farklı bir lezzet katmak için kullanılmaktadır.
Urfa İsotu Urfa isotu yemek ve salatalara farklı bir lezzet katmak için kullanılmaktadır. Şanlıurfa’ya özgü yetişen biberin adı olan isot doğrudan biber olarak değil, kurutularak baharat olarak kullanımı tercih edilmektedir. Kebap yemeklerinden salatalara kadar çok farklı tariflerde vazgeçilmez bir baharattır. Şanlıurfa İsotu Nedir? Şanlıurfa isotu hazırlanışı bölgede yetişen ve aynı isme sahip olan biberden elde edilmektedir. Yaz aylarında, bölgede yetişen biber güneş görmekte olan düz alanlarda içindeki tohumdan temizlenmektedir. Çıkarılan tohum temiz bir zemin üzerinde kurumaya bırakılmaktadır. Kurumuş olan biber kırmızı renkte olur ve kararması için de kararıncaya kadar her gün sıcak su ile nemlendirilir. Bu kararma işleminin yapılması için şeffaf büyük torbalarda kararma işlemi yapılmaktadır. Sonrasında kurumuş biber dövülür ve zeytin yağı, tuz ile isot haline getirilmektedir. Günümüzde teknolojinin kullanımı isot yapımını kolay hale getirmiştir. Eski yöntemlerde isot yapımı için büyük tokmaklar ve insan gücü gerekirken günümüzde isot çekme makineleri bulunmaktadır. Bu sayede daha verimli ve pratik şekilde isot elde edilmektedir. Şanlıurfa İsotu Özellikleri Neler? Şanlıurfa isotu özellikleri arasında en önemlisi yakıcı acı olmaması ve bu sayede herkes tarafından yenilebilir olmasıdır. Doğal olduğu ve içinde hiçbir katkı maddesi içermediğinden sağlıklı bir tüketim de sunar. İlk başta ağızda tatlı bir tat bırakmasına karşılık daha sonra hafif bir acı tat vermektedir. Ancak bu tat da yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlar. Özellikle Şanlıurfa’da evlerde, bahçelerde ve balkonlarda çoğunlukla isot üretimi yapılmaktadır. İsot, temelde Urfa biberinin ısı altında tutularak karartma yapılmasıdır. Fiyat açısından pul biberden daha pahalı olması hazırlama yönteminin uğraştırıcı olması ve zeytinyağı eklenmesidir. İsot temel olarak fermente edilmiş pul biber olarak anılabilir. İsot kullanım alanları da pul biberin kullanıldığı tüm alanlar için uygundur. Köfte, çiğ köfte, çorba, kebaplar, lahmacun, kuru fasulye, sulu yemekler gibi farklı tariflerin daha da lezzetli hale gelmesini sağlar. Bunun yanında özellikle soğan salatası yapmak için de isot tercih edilmektedir. Tüm bunlarla isot Şanlıurfa mutfağının da vazgeçilmez baharatları arasında kendisine yer bulmaktadır.
Urfa isotu yemek ve salatalara farklı bir lezzet katmak için kullanılmaktadır.

Urfa İsotu

Urfa isotu yemek ve salatalara farklı bir lezzet katmak için kullanılmaktadır. Şanlıurfa’ya özgü yetişen biberin adı olan isot doğrudan biber olarak değil, kurutularak baharat olarak kullanımı tercih edilmektedir. Kebap yemeklerinden salatalara kadar çok farklı tariflerde vazgeçilmez bir baharattır.

Şanlı urfa İsotu Nedir?

Şanlıurfa isotu hazırlanışı bölgede yetişen ve aynı isme sahip olan biberden elde edilmektedir. Yaz aylarında, bölgede yetişen biber güneş görmekte olan düz alanlarda içindeki tohumdan temizlenmektedir. Çıkarılan tohum temiz bir zemin üzerinde kurumaya bırakılmaktadır. Kurumuş olan biber kırmızı renkte olur ve kararması için de kararıncaya kadar her gün sıcak su ile nemlendirilir. Bu kararma işleminin yapılması için şeffaf büyük torbalarda kararma işlemi yapılmaktadır.

Sonrasında kurumuş biber dövülür ve zeytin yağı, tuz ile isot haline getirilmektedir. Günümüzde teknolojinin kullanımı isot yapımını kolay hale getirmiştir. Eski yöntemlerde isot yapımı için büyük tokmaklar ve insan gücü gerekirken günümüzde isot çekme makineleri bulunmaktadır. Bu sayede daha verimli ve pratik şekilde isot elde edilmektedir.

Şanlı urfa İsotu Özellikleri Neler?

Şanlıurfa isotu özellikleri arasında en önemlisi yakıcı acı olmaması ve bu sayede herkes tarafından yenilebilir olmasıdır. Doğal olduğu ve içinde hiçbir katkı maddesi içermediğinden sağlıklı bir tüketim de sunar. İlk başta ağızda tatlı bir tat bırakmasına karşılık daha sonra hafif bir acı tat vermektedir. Ancak bu tat da yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlar. Özellikle Şanlıurfa’da evlerde, bahçelerde ve balkonlarda çoğunlukla isot üretimi yapılmaktadır.

İsot, temelde Urfa biberinin ısı altında tutularak karartma yapılmasıdır. Fiyat açısından pul biberden daha pahalı olması hazırlama yönteminin uğraştırıcı olması ve zeytinyağı eklenmesidir. İsot temel olarak fermente edilmiş pul biber olarak anılabilir.

İsot kullanım alanları da pul biberin kullanıldığı tüm alanlar için uygundur. Köfte, çiğ köfte, çorba, kebaplar, lahmacun, kuru fasulye, sulu yemekler gibi farklı tariflerin daha da lezzetli hale gelmesini sağlar. Bunun yanında özellikle soğan salatası yapmak için de isot tercih edilmektedir. Tüm bunlarla isot Şanlıurfa mutfağının da vazgeçilmez baharatları arasında kendisine yer bulmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve urfaguncel.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.