Şanlıurfa Akçakale

Kültür-Sanat 05.08.2021 - 18:06, Güncelleme: 05.08.2021 - 19:27
 

Şanlıurfa Akçakale

Şanlıurfa ilimizin Akçakale ilçesine ait bilgiler
Şanlıurfa’nın en büyük ilçeleri arasında yer alan Akçakale, 115 bini aşan nüfus sayısına sahiptir. Akçakale ilçesinin özellikleri arasında özellikle Arap kökenli Türk vatandaşlarının olması dikkat çekmektedir. Kuruluşu için MÖ 610 yılına kadar götürülen ilçenin tarihi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Persler, Roma, Bizans, Sasanilerden sonra Selçukluların eline geçmiş, ardından ise Osmanlı egemenliğine girmiştir. 1921 yılında Türkiye Suriye sınırı çizilmeden önce ilçe Beyaz Tepe veya Tel Ebyad olarak anılıyordu. 1921 yılında ise Akçakale adını almıştır. Akçakale’de Gezilecek Yerler Akçakale iklim koşulları bakımından yaz aylarında son derece sıcak ve kurak olmaktadır. Kışları ise ılık iklime sahiptir. Bölgede kar yağışı görülmediği gibi bazı gecelerde sıcaklık 30 derece olabilmektedir. İlçede önemli göl veya akarsu bulunmamaktadır. Akçakale ekonomik koşullar açısından tarım sektörüne dayalıdır. Şanlıurfa merkeze 53 kilometre uzaklıkta bulunan ilçeye Şanlıurfa üzerinden gelen yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Akçakale gezilecek yerler açısından özellikle tarihi olarak pek çok bölgeye sahiptir; Ayn El Arus; İbrahim peygamberin kızı Sara ve kafilesi ile yolculukları sırasında Ayn-el Arus diye adlandırılan yerde evlenmiştir. Kutsal olarak bölge kabul edilmektedir. Cudi şehri; Akçakale’ye şehir merkezinden giden yolun 32’nci kilometresinde bulunan antik şehir kalıntılarının kime ait olduğu bilinmemektedir. Cudi Dağı’nın da bölgede bulunması sebebiyle yürüyüş ya da tırmanış yapmak isteyenler tarafından bölge tercih edilebilmektedir.
Şanlıurfa ilimizin Akçakale ilçesine ait bilgiler

Şanlıurfa’nın en büyük ilçeleri arasında yer alan Akçakale, 115 bini aşan nüfus sayısına sahiptir. Akçakale ilçesinin özellikleri arasında özellikle Arap kökenli Türk vatandaşlarının olması dikkat çekmektedir. Kuruluşu için MÖ 610 yılına kadar götürülen ilçenin tarihi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Persler, Roma, Bizans, Sasanilerden sonra Selçukluların eline geçmiş, ardından ise Osmanlı egemenliğine girmiştir.

1921 yılında Türkiye Suriye sınırı çizilmeden önce ilçe Beyaz Tepe veya Tel Ebyad olarak anılıyordu. 1921 yılında ise Akçakale adını almıştır.

Akçakale’de Gezilecek Yerler

Akçakale iklim koşulları bakımından yaz aylarında son derece sıcak ve kurak olmaktadır. Kışları ise ılık iklime sahiptir. Bölgede kar yağışı görülmediği gibi bazı gecelerde sıcaklık 30 derece olabilmektedir. İlçede önemli göl veya akarsu bulunmamaktadır. Akçakale ekonomik koşullar açısından tarım sektörüne dayalıdır.

Şanlıurfa merkeze 53 kilometre uzaklıkta bulunan ilçeye Şanlıurfa üzerinden gelen yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Akçakale gezilecek yerler açısından özellikle tarihi olarak pek çok bölgeye sahiptir;

  • Ayn El Arus; İbrahim peygamberin kızı Sara ve kafilesi ile yolculukları sırasında Ayn-el Arus diye adlandırılan yerde evlenmiştir. Kutsal olarak bölge kabul edilmektedir.
  • Cudi şehri; Akçakale’ye şehir merkezinden giden yolun 32’nci kilometresinde bulunan antik şehir kalıntılarının kime ait olduğu bilinmemektedir. Cudi Dağı’nın da bölgede bulunması sebebiyle yürüyüş ya da tırmanış yapmak isteyenler tarafından bölge tercih edilebilmektedir.

Şanlıurfa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve urfaguncel.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.