Urfa Harran

Kültür-Sanat 07.08.2021 - 18:55, Güncelleme: 07.08.2021 - 19:06
 

Urfa Harran

Şanlıurfa’nın ünlü ilçeleri arasında yer alan Harran tarihi Mekanlarını anlattığımız bir yazı dizisi
Harran Şanlıurfa’nın ünlü ilçeleri arasında yer alan Harran, kent merkezine 44 kilometre uzaklıktadır. Özellikle dünyada kurulan ilk üniversitenin burada yer alması ilçeyi önemli hale getirmiştir. Tarih olarak kadim yerleşim yerlerinden birisidir. İlçe halkının büyük çoğunluğunu Arap kökenli Türk vatandaşları oluşturmaktadır. Harran nüfusu 70 bin civarındadır. Bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden olması yüzünden turistlerin de geldiği bir ilçedir. Harran Gezilecek Yerler Harran gezilecek yerler açısından ilçeye gelenlere önemli fırsatlar sunuyor; Harran Kalesi; İlçenin doğusunda yer alan kalenin tam olarak kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Kimi kaynaklara göre kaleyi yaptıran Nemrut’tur. Günümüzde harabe halde olsa da ana yapısı durmaktadır. Bazda Mağarası; Şuayb Antik Kenti’nin 15’inci kilometresinde bulunan mağara tarihi dokusu ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Mağaranın yapısı itibariyle uzun dönem mesken olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Şuayb Şehri; Özkent köyünün sınırlarında bulunan alan günümüzde harabe halindedir. Ayakta kalmayı başaran kalıntılar ise görülmektedir. Bu bölgede Şuayb peygamberin yaşadığı söylenmektedir, ismini bu anlatıdan almıştır. Harran Üniversitesi; tarihteki ilk üniversite olarak kabul edilen Harran Üniversitesi’nin kalıntıları ilçede görülmektedir. Kalıntıların günümüzden yaklaşık 4000 yıl öncesine dayandığı ifade edilmektedir. Özellikle İslam’ın ilk dönemlerinde de üniversite önemli alimler yetiştirmiştir. Harran Kümbet Evleri; yaklaşık 200 yıldır kullanılan kümbet evler dünyada benzersizdir. Koni şeklinde yapılmış olan evlerin harcında özel toprak ve gülyağı kullanılmıştır. Yöre iklimine uygun olarak yapıldıklarından serinlik sağlamaktadır.
Şanlıurfa’nın ünlü ilçeleri arasında yer alan Harran tarihi Mekanlarını anlattığımız bir yazı dizisi

Harran

Şanlıurfa’nın ünlü ilçeleri arasında yer alan Harran, kent merkezine 44 kilometre uzaklıktadır. Özellikle dünyada kurulan ilk üniversitenin burada yer alması ilçeyi önemli hale getirmiştir. Tarih olarak kadim yerleşim yerlerinden birisidir. İlçe halkının büyük çoğunluğunu Arap kökenli Türk vatandaşları oluşturmaktadır. Harran nüfusu 70 bin civarındadır. Bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden olması yüzünden turistlerin de geldiği bir ilçedir.

Harran Gezilecek Yerler

Harran gezilecek yerler açısından ilçeye gelenlere önemli fırsatlar sunuyor;

  • Harran Kalesi; İlçenin doğusunda yer alan kalenin tam olarak kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Kimi kaynaklara göre kaleyi yaptıran Nemrut’tur. Günümüzde harabe halde olsa da ana yapısı durmaktadır.
  • Bazda Mağarası; Şuayb Antik Kenti’nin 15’inci kilometresinde bulunan mağara tarihi dokusu ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Mağaranın yapısı itibariyle uzun dönem mesken olarak kullanıldığı düşünülmektedir.
  • Şuayb Şehri; Özkent köyünün sınırlarında bulunan alan günümüzde harabe halindedir. Ayakta kalmayı başaran kalıntılar ise görülmektedir. Bu bölgede Şuayb peygamberin yaşadığı söylenmektedir, ismini bu anlatıdan almıştır.
  • Harran Üniversitesi; tarihteki ilk üniversite olarak kabul edilen Harran Üniversitesi’nin kalıntıları ilçede görülmektedir. Kalıntıların günümüzden yaklaşık 4000 yıl öncesine dayandığı ifade edilmektedir. Özellikle İslam’ın ilk dönemlerinde de üniversite önemli alimler yetiştirmiştir.
  • Harran Kümbet Evleri; yaklaşık 200 yıldır kullanılan kümbet evler dünyada benzersizdir. Koni şeklinde yapılmış olan evlerin harcında özel toprak ve gülyağı kullanılmıştır. Yöre iklimine uygun olarak yapıldıklarından serinlik sağlamaktadır.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve urfaguncel.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.