Hilvan

Kültür-Sanat 07.08.2021 - 13:26, Güncelleme: 07.08.2021 - 18:49
 

Hilvan

Şanlıurfa ilimize bağlı olan ve en küçük ilçelerden biri olan Hilvan 'nın nüfusu, nerede olduğu, gezilecek yerleri hakkındaki bilgilere bu makalemizden ulaşabilirsiniz.
Şanlıurfa’nın küçük ilçeleri arasında bulunan Hilvan’ın nüfusu yaklaşık 50 bin civarındadır. Şanlıurfa merkeze 56 kilometre uzaklıktadır. İlçeye ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlar kullanılmaktadır. 1926 yılından beri ilçedir. Hilvan ismi hediye anlamına gelmektedir. Bölgede özellikle höyükler dikkat çekmektedir. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İçerisinden geçen şehirlerarası yol sayesinde ilçe geçiş için de önemli bir güzergah konumundadır. Hlivan Gezilecek Yerler Hilvan gezilecek yerler için höyükler büyük önem taşır. Köklü bir yerleşim yeri olmasından dolayı ilçede farklı höyüklere rastlamak mümkündür. Özellikle ilçeyi gezecek olanların bu höyükleri görmeleri tavsiye edilir; Nevala Çori Höyüğü; ilçe merkezine bağlı olan Kantara köyünde bulunan höyük, 100 metre uzunluk ve 50 metre genişliğe sahiptir. Yerleşme tarihi olarak milattan önceye tarih verilmektedir. 1983 yılında Urfa Müzesi ile Alman üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmalarıyla pek çok kalıntı ortaya çıkmıştır. Baraj suyunun yükselmesi ile çalışmalara son verilmiştir. Kazılardan elde edilen bulgular ise günümüzde müzededir. İnik Mağarası; İlçeye bağlı olan Garoz Köyü’nde bulunmaktadır. Mağara bölgenin en çok görülmesi gereken yerleri arasındadır. Eski bir yerleşim yeri olan mağaranın odaları günümüzde gezilebilmektedir. Özellikle katlı yapıda görünümü ile görenlerin hoşuna gitmektedir. Hilvan ilçesindeki yapılar Atatürk Barajı’ndaki suyun yükselmesi ile zarar görebilmektedir. Bu yüzden ilçenin tarihsel dokusu kaybolmadan ziyaret etmek, yapıları detaylı bir şekilde incelemek önemli olabilir.
Şanlıurfa ilimize bağlı olan ve en küçük ilçelerden biri olan Hilvan 'nın nüfusu, nerede olduğu, gezilecek yerleri hakkındaki bilgilere bu makalemizden ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’nın küçük ilçeleri arasında bulunan Hilvan’ın nüfusu yaklaşık 50 bin civarındadır. Şanlıurfa merkeze 56 kilometre uzaklıktadır. İlçeye ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlar kullanılmaktadır. 1926 yılından beri ilçedir. Hilvan ismi hediye anlamına gelmektedir. Bölgede özellikle höyükler dikkat çekmektedir. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İçerisinden geçen şehirlerarası yol sayesinde ilçe geçiş için de önemli bir güzergah konumundadır.

Hlivan Gezilecek Yerler

Hilvan gezilecek yerler için höyükler büyük önem taşır. Köklü bir yerleşim yeri olmasından dolayı ilçede farklı höyüklere rastlamak mümkündür. Özellikle ilçeyi gezecek olanların bu höyükleri görmeleri tavsiye edilir;

  • Nevala Çori Höyüğü; ilçe merkezine bağlı olan Kantara köyünde bulunan höyük, 100 metre uzunluk ve 50 metre genişliğe sahiptir. Yerleşme tarihi olarak milattan önceye tarih verilmektedir. 1983 yılında Urfa Müzesi ile Alman üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmalarıyla pek çok kalıntı ortaya çıkmıştır. Baraj suyunun yükselmesi ile çalışmalara son verilmiştir. Kazılardan elde edilen bulgular ise günümüzde müzededir.
  • İnik Mağarası; İlçeye bağlı olan Garoz Köyü’nde bulunmaktadır. Mağara bölgenin en çok görülmesi gereken yerleri arasındadır. Eski bir yerleşim yeri olan mağaranın odaları günümüzde gezilebilmektedir. Özellikle katlı yapıda görünümü ile görenlerin hoşuna gitmektedir.

Hilvan ilçesindeki yapılar Atatürk Barajı’ndaki suyun yükselmesi ile zarar görebilmektedir. Bu yüzden ilçenin tarihsel dokusu kaybolmadan ziyaret etmek, yapıları detaylı bir şekilde incelemek önemli olabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve urfaguncel.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.