EYYÜBİYE

Kültür-Sanat 06.08.2021 - 17:51, Güncelleme: 06.08.2021 - 17:51
 

EYYÜBİYE

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi hakında genel bilgilerin ve gezilecek görülecek yerlerin anlatıldığı yazı dizisi
Eyyübiye Şanlıurfa yeni ilçeleri arasında öne çıkan Eyyübiye 2012 tarihinden itibaren ilçe statüsüne kavuşmuştur. Önceden Şanlıurfa’nın iç kısmına dahilken çıkarılan kanun ile merkez ilçesinin bölünmesi sonucunda ilçe haline gelmiştir. Merkez ilçesi olduğu için nüfusu oldukça kalabalıktır ve 400 bine yakındır. Şanlıurfa’nın kalabalık ilçesi açısından ikinci olan Eyyübiye’nin adı Eyüp peygamberden gelmektedir. Merkezde yer alması açısından ilçede pek çok imkân bulunmaktadır. Eyyübiye Gezilecek Yerler Eyyübiye gezilecek yerler açısından ziyaretçilere oldukça geniş yelpazede seçenekler sunmaktadır; Kurtuluş Müzesi; 1903 yılında inşa edilen binada bulunan müze 2009 yılından beri hizmet vermektedir. Şanlıurfa’nın yakın tarihine ışık tutmaktadır. Fırfırlı Cami; İlk olarak kilise inşa edilen yapı, On İki Havari Kilisesi olarak bilinmektedir. Osmanlı zamanında kilise üzerinde rüzgargülüne benzeyen yapılar olduğundan halk arasında Fırfırlı Kilise olarak bilinmektedir. 1956 yılında camiye çevrilmiş ve aynı isim ile anılmıştır. Selahattin Eyyubi Camisi; Kilise olarak inşa edilen ve uzun yıllar kilise olarak kalan yapı 1993 yılında camiye çevrilmiştir. Yapıda kilise detaylarına ait pek çok özellik korunmuştur. Haleplibahçe Mozaikleri; Balıklı Göl çevresinde bulunan mozaikler, 3000 yıl öncesine aittir. Balıklı Göl; Urfa’nın en bilinen yerlerinden birisi olan Balıklı Göl, inanca göre İbrahim peygamberin ateşe atıldığı sırada ateşin göle dönüştüğü yerdir. Gölde bulunan balıklar kutsal kabul edilmekte ve balıklar avlanmamakta veya yenilmemektedir. Urfa gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi hakında genel bilgilerin ve gezilecek görülecek yerlerin anlatıldığı yazı dizisi

Eyyübiye

Şanlıurfa yeni ilçeleri arasında öne çıkan Eyyübiye 2012 tarihinden itibaren ilçe statüsüne kavuşmuştur. Önceden Şanlıurfa’nın iç kısmına dahilken çıkarılan kanun ile merkez ilçesinin bölünmesi sonucunda ilçe haline gelmiştir. Merkez ilçesi olduğu için nüfusu oldukça kalabalıktır ve 400 bine yakındır.

Şanlıurfa’nın kalabalık ilçesi açısından ikinci olan Eyyübiye’nin adı Eyüp peygamberden gelmektedir. Merkezde yer alması açısından ilçede pek çok imkân bulunmaktadır.

Eyyübiye Gezilecek Yerler

Eyyübiye gezilecek yerler açısından ziyaretçilere oldukça geniş yelpazede seçenekler sunmaktadır;

  • Kurtuluş Müzesi; 1903 yılında inşa edilen binada bulunan müze 2009 yılından beri hizmet vermektedir. Şanlıurfa’nın yakın tarihine ışık tutmaktadır.
  • Fırfırlı Cami; İlk olarak kilise inşa edilen yapı, On İki Havari Kilisesi olarak bilinmektedir. Osmanlı zamanında kilise üzerinde rüzgargülüne benzeyen yapılar olduğundan halk arasında Fırfırlı Kilise olarak bilinmektedir. 1956 yılında camiye çevrilmiş ve aynı isim ile anılmıştır.
  • Selahattin Eyyubi Camisi; Kilise olarak inşa edilen ve uzun yıllar kilise olarak kalan yapı 1993 yılında camiye çevrilmiştir. Yapıda kilise detaylarına ait pek çok özellik korunmuştur.
  • Haleplibahçe Mozaikleri; Balıklı Göl çevresinde bulunan mozaikler, 3000 yıl öncesine aittir.
  • Balıklı Göl; Urfa’nın en bilinen yerlerinden birisi olan Balıklı Göl, inanca göre İbrahim peygamberin ateşe atıldığı sırada ateşin göle dönüştüğü yerdir. Gölde bulunan balıklar kutsal kabul edilmekte ve balıklar avlanmamakta veya yenilmemektedir. Urfa gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve urfaguncel.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.