Göbeklitepe Şanlıurfa

Göbeklitepe

Medeniyetin ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın turistik yerleri listesinde ilk sırada gelmektedir. Göbeklitepe’de yapılan kazı çalışmalarında insanlık tarihine ışık tutacak buluntular keşfedilmiştir.

Göbeklitepe tarihi açısından günümüzden 12 bin yıl öncesine ışık tutmaktadır. Neolitik döneme ait olan bir inanç merkezidir. Yaklaşık 80 dönüme ait alana sahip olan bölge ilk yerleşim yeri olarak da bilinmektedir. Bölgenin önemi avcı ve toplayıcı yaşamdan geçen insanların tarıma yönelmesini ifade etmektedir. Bu dönemde hayvanların evcil hale getirilmesi, dini ve sivil mimari örnekleri de yine bölgede çıkmıştır.

Göbeklitepe ulaşım açısından Şanlıurfa’nın 17 kilometre uzağında olan Örencik köyünde bulunmaktadır. Bölge adını, alanda bulunan yatır mezardan almaktadır. Bölgenin ilk kez keşfi 1963 yılında olmuştur.

Keşfedildiği tarihten itibaren koruma altına alınan ve hakkında pek çok kitap ve belgesele konu olmuş olan Göbeklitepe, Kültür Bakanlığı tarafından da birinci derece sit alanı olarak korunmaktadır. Bölgede aynı zamanda tasvir heykeller de dikkat çekmektedir. Bu heykellerin üzerinde yaban domuzları, turna, aslan, örümcek gibi hayvanların çizimleri ile çeşitli insan figürleri yer almaktadır.

Özellikle alanın inanç merkezi olarak kullanılmış olması insanlık tarihinde ilk dinin ortaya çıktığı yer olarak da bilinmesini sağlamaktadır. Yapılan bu tespit çok önemli olup insanlık tarihinin başlangıcını da oldukça gerilere götürmüştür. İlk dönem insanlarının yaşam pratiklerinin öğrenilmesi için Göbeklitepe ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Göbeklitepe'ye nasıl gidilir?

Şehir merkezinde bulunan Abide park  durağından  Büyükşehire ait otobüslerle Göbeklitepe ören yerine gidebilir.